A Szóda Arcai IKSZ

Timi és a YouTube

Hallottam, aktív tagja vagy a magyar Youtube közösségnek. Mit is csinálsz itt pontosabban?

Sok mindent. Eleinte csak egyszerű felhasználó voltam. Több, mint másfél éve még csak like-olgattam és kommenteltem, de már lassan másfél éve magam is gyártok videókat, fél éve pedig egy híresebb videós, iDark moderátora vagyok. A moderátorrá válásomat egy korszak végének tartom. Ha valakivel az ember rendszeresen chatel, önkéntesen segít, és a haverjának tartja, nem tud szimpla rajongói életet élni. Nagyon fontosnak tartom a moderátori rangomat, sok szeretetet és hálát kapok minden irányból. A nézőkért vagyok főként. Egy tisztább komment részleget és live chatet alakítunk ki 17 társammal, akik közül többen is jó barátaim.

Ez a közösség csak virtuálisan létezik vagy személyesen is találkoztok egymással?

Lassan másfél éve járok olyan rendezvényekre, ahol sok videós jelenik meg. Első ilyen alkalom a 2016-os OVS fest volt. Ezen kívül három PlayIT-en voltam már, és mivel a minecraft és az ezzel a játékkal foglalkozó videósok különösen érdekelnek engem, mineshow-ra is mentem már kétszer. Most is lélekben készülök a 2018-as téli, budapesti mineshow-ra. Ez lesz az évfordulója annak, hogy megismerkedtem személyesen kedvenceimmel.

playit_syma_2015_04_167-1024x684

Mi történik pontosan egy ilyen eseményen? Téged miért motivál ehhez a közösséghez tartozni?

Egy ilyen rendezvény elég kötetlen. Van dedikáló zóna videósoknak, de szerencsére ez kezd egyre inkább kihalni, mert ez csak megakadályozza a közelebbi találkozást. A rendezvény sokáig tart, aki elég szemfüles, biztosan találkozik mindenkivel, akivel szeretne, a staff (segédek, tömegfegyelmezők, ki hogy hívja őket magyarul) sürgetése nélkül. Nagyon jó érzés élőben is látni és pár szót beszélni olyan emberekkel, akiket csak a képernyőn láthatok és nagyon szeretek. Többségük nagyon kedves és a kétezredik aláírást is mosolyogva adják a nap végén az utolsó embereknek. Minden ilyen eseményen vannak színpadi szereplések, általában több színpadon. Itt a videósok egymás ellen vagy nézőkkel játszanak egyszerűbb játékokat. Nem igazán érdekel senkit, ki nyer, a jókedv a lényeg. És ez az egész youtube-ra igaz, hogy nincs nagyon versengés. Ezt nagyon szeretem itt, mert nem jobbak akarunk lenni másoknál, hanem jól érezni magunkat és önmagunk lenni.

Milyen videókat készítenek a kedvenc youtubereid? Szerinted mivel tűnnek ki a többiek közül?

A kedvenc videósom Csebe, azaz CsChannel, ismeretterjesztő vlogokat csinál vicces és érdekes formában. Ő az egyedüli Magyarországon, de világviszonylatban is meglehetősen ritka az ilyen jellegű ismeretterjesztés, egy vicces videót nézve rengeteg érdekességet megtudunk a világról. Nagyon alapos és kiváló munkát végez vágás terén, a legigényesebb magyar videósok közé mondhatom Pamkutyával, JustVidman-al és Ungdanival egyetemben.

maxresdefault

Rendben, akkor ugorjunk a következő témára, a videózásra! Lassan másfél éve videózol, igaz? Össze tudnád foglalni, mi történt ezalatt az egy év alatt?

Egy évig tartott a fejlődéses, videózgatós szakaszom. Egy év után kezdtek el jönni visszatérő nézők, akik nem a barátaim és rokonaim voltak. Idén szeptemberben lett meg a 100 feliratkozó, amit annak köszönhetek, hogy egy osztálytársam megosztotta a videóimat a régi osztályával, és az ottani legjobb barátja szintén megosztotta pár emberrel. Egy-két nap alatt meglepetésszerűen jött több, mint tíz feliratkozóm, ezért nem igazán tudtam felkészülni rá, egyszer csak arra ébredtem, hogy 104 feliratkozóm van.

Miért fontos számodra a videózás? A követők miatt?

Erről szó sincs. Akkor is csinálnám, ha csak a szüleim, testvéreim és legjobb barátaim néznének. Ők voltak ugyanis az első rendszeres követőim, akik minden videómat nézték. De már akkor nagyon szerettem videózni, amikor az átlag megtekintés tíz alatt volt (ebből legalább három én) és csak azt hallottam, hogy hagyjam abba, nincs értelme, nem néz senki, nem keresek pénzt stb. Szimplán egy művészeti ág, amit szeretek. Általában kellemes élményeket örökítek meg, és feldolgozom őket. Vagy egy délutánt nem a gép előtt töltök, hanem a fények beállításával, a tárgyak pakolásával, tervezgetéssel és alkotással. Elmozdulok a gép elől, elfoglalom magam és van egy hobbim, amit szeretek csinálni. Valószínűleg nézők nélkül sokkal ritkábban lennének videók, de nem hagytam volna abba.

Handsome man takes a video of himself

Szerinted mitől lesz eredeti egy videós?

Semmitől. Annyi videós van és annyi irányzat, hogy ma már nincs eredeti videós. Ami még öt-tíz éve eredetinek számított, azt ma már tömegek csinálják. Ez főleg külföldön igaz, Magyarországon még a Pamkutya csatornát eredetinek mondanám, akik hihetetlen igényességgel gyártanak zeneparódiákat sok-sok éve és pár hete kisfilmeket is elkezdtek csinálni, de angolul elég sok hasonló videó van. Ugyanazt a sablonosnak mondható tartalmat is lehet érdekesen, megunhatatlan, igényes és megragadó módon gyártani. Sokszor a lényeg nem a tartalom, hanem a stílus: az ember személyiségének és humorának kell olyannak lennie, amit az emberek szívesen néznek.

Írta: Meglepi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s