A Szóda Arcai IKSZ

Vivi szerelmei: Japán és az irodalom

Mit csinálsz legszívesebben a szabadidődben?

A hobbim az írás. Kortárs verseket szoktam írni, illetve novellákat, amiket nem publikálok, mert félek a véleményektől.

Mikor kezdtél először írni?

Körülbelül 3 éve van meg bennem az a gondolat, hogy leülök és írok verseket. Előtte inkább olvasni szerettem őket, sokáig nem fordult meg a fejemben, hogy én magam is írjak. 3 éve csak szórakozásból elkezdtem és az elmúlt fél évben már komolyabban veszem, mert szeretnék a későbbiekben ezzel foglalkozni.

interjú5

A szüleid támogatják az ilyen ambícióidat?

Anyukám lelkesít, apukám pedig úgy van vele, hogy ez a szakma nagyon nehéz, nem lesz belőle semmi, nem fogok megélni ebből, ezért valamennyire bennem is megvan ez a tudat. Lehet, hogy lebecsülöm magamat, de én nem igazán szeretem azt mondogatni, hogy jó vagyok bármiben is, mert szerintem az jobb, ha minél magasabbra teszed magadnak a mércét és végül nem ütöd meg, mint, ha alacsonyabbra tetted volna és azt érted volna el.  Így magasabbra juthatsz.

Milyen műfajban szeretsz a legjobban írni?

Úgy gondolom, hogy az próza jobban megy, mint a versírás. Tehát verseket is írok, de inkább kisebb történeteket, novellákat, illetve elkezdtem egy könyvet is. Nagyon jó ezzel foglalkozni, mert tényleg leköt, de tudom, hogy egyúttal nehéz munka is. Igazán jónak kell benne lenni és megragadni valamit, ami sok embert mozgat meg, és amiben benne van az ember szíve-lelke.

Szeretsz olvasni? Milyen műfajban?

Nagyon, bár minden évben voltak kötelezők, amiket például sosem szerettem. Még a Pál utcai fiúkat is úgy olvastam, hogy közben eret vágtam, pedig arról mindenki azt mondja, hogy jó volt. Egyik sem fogott meg igazán, de ezeken kívül szinte bármi mást elolvasok. Régebben szerettem a fantasyt és a könyvemet, amit egy éve kezdtem el, is ebben a műfajban írom, de mostanában valamiért a hangulatomhoz nem igazán illik. Inkább a kortárs műveket szeretem olvasgatni, lapozgatni. Illetve szeretem a romantikus könyveket és a szépirodalmat. Összességében mindenevő vagyok. Talán a horrorra mondanám azt, hogy távol áll tőlem, mint műfaj, de azt is elolvasom, ha jól van megírva, ha megfog benne valami.

interjú6

Volt olyan tanárod, aki hatással volt rád abban, hogy megszeretted az irodalmat?

Igen, volt egy tanárom, aki nyolcadikban jött a régi magyartanárom helyett. Őt nagyon szerettem, mert annyira nagy lelkesedéssel mesélt mindig mindenről, olyan témákat hozott és beszélt meg velünk, amik hatására mi is elkezdtünk ilyenekről gondolkodni. Szépen fogalmazott, beleéléssel mesélt és látszott rajta, hogy szereti a munkáját, értékeli az irodalmat és a magyar nyelvet. Arra ösztönzött minket, hogy műveljük és foglalkozzunk a nyelvvel. Szóval ő volt az, aki hatással volt rám és nagyon hiányzik. Néha szeretnék vele beszélni, már gondolkoztam rajta, hogy egyszer felkeresem. Akkor nem nagyon értékeltük az osztályommal, de visszagondolva rájöttünk, hogy tényleg egy hihetetlenül jó tanár volt.

Iskolai feladatok terén ki tudod élni az ilyesfajta rajongásodat? Olvasás, írás…

Nemrég a japán tanárom adott egy olyan szorgalmi feladatot, hogy a középkori japánról, a japán udvarhölgyekről és költőnőkről írjak. Először nagyon unalmasnak tartottam, a történelem részét főleg, de megtudtam, hogy a világ első regényét egy nő írta, akit Muraszaki Sikibunak hívtak. A címe Gendzsi szerelmei és teljesen beleszerettem. Nagyon szeretném elolvasni, de elég nehéz beszerezni. Olvastam róla kritikákat, meg különböző közösségi portálokon véleményeket, idézeteket. Hosszabb részleteket sajnos nem találtam, csak pár sorosakat, de már azokat is gyönyörűeknek találtam. Nagyon tetszik benne, hogy mindent milyen aprólékosan fogalmaz meg az udvarhölgy, minden apróságra odafigyel és észrevesz. Például a főszereplő, a Gendzsi úr egy hatalmas nőfaló, de mégis minden oldalon megjelenik, ahogy letörli a nők könnyeit az ingujjával. Ez nekem nagyon bejön, gyönyörűnek tartom és megfogott, mert én is így szeretek írni, hogy közben mindenre figyelek. Pont az én stílusom. Az esszé végül jól sikerült, beletettem az érzelmeimet is Japánnal kapcsolatban, hisz nagyon szeretem és érdekel.

interjú7

Előtte is érdekelt már a japán kultúra?

Mindig is nagyon érdekelt a kultúra és nyelv. Anyukám mindig hozott nekem újságokat Japánról, amiket nagyon szerettem olvasgatni. Amikor pedig középiskolába jöttem adódott egy olyan lehetőség, hogy tanulhatok japánt második idegen nyelvként. Természetesen erre rögtön lecsaptam. Egyébként nem nézek animét, tehát nem ezért akartam annyira megtanulni, hanem egészen egyszerűen, mert érdekel a nyelv maga, szerintem nagyon finom és szép. Egyébként azzal, hogy japánt tanulhatok, nem csak a nyelvet tanulom meg, hanem olyan dolgokba is belelátok, amiket az interneten például nem találnék meg, mert a tanárom már többször járt kint és mindig nagyon érdekes dolgokat mesél. Ezáltal valahogy egyre jobban és jobban beleszeretek mindenbe, ami Japánnal kapcsolatos.

Mt. Fuji with fall colors in Japan.

Írta: Blanche

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s