START!

“Sokkal könnyebb így túlélni egy fárasztó hétfői napot” – Beszámoló a START pályaorientációs tréningről

Az elmúlt hat hétben részt vettem a Szóda Műhely Start! pályaorientációs tréningjén, ami hétfőnként és másfél órás alkalmakból állt. Miért mentem el? Mert fogalmam sincs, hogy mivel szeretnék majd a jövőben foglalkozni.

Amikor a körülöttem lévő emberek kérdezték, hogy hova megyek, próbáltam nekik elmagyarázni, miért is lehetnek fontosak ezek az alkalmak. De csak kérdő tekintettel visszakérdeztek: “hogy akkor ugye a hat alkalom után tudni fogod, hogy mit akarsz?” Én meg mondtam: “Valószínűleg nem, de nem is csak ez a cél.” És lám, még most se tudom pontosan, hogy mit szeretnék, de nagyon sokat segített a tréning.

Jó lehetőség volt az önismeretre és arra, hogy beszélgethessünk emberekkel a munkájukról. Az egyes alkalmak gyakorlatai érdekesek és változatosak voltak.

Volt, hogy személyiségteszteket töltöttünk, majd azokról beszélgettünk és dolgoztuk fel csoportokban. Kitapasztalhattuk, hogyan tudunk csapatban együtt dolgozni és együttműködni másokkal, és felfedeztük, hogy mennyi különböző személyiségű ember él a világon. Ami a legfontosabb, hogy mindenkinek vannak erőségei és gyengeségei is, és mindenki jó valamiben.

Az én kedvenc alkalmam a tréning közepén tartott World Café nevű programból állt. Ennek az a lényege, hogy különböző szakmájú emberekkel beszélgetünk kis csoportokban adott ideig, majd továbblépünk a következő emberhez. Nekem ez a programrész segített a legtöbbet, mivel nem csak a szakmákról beszéltünk, hanem életfilozófiákról is és elég sok hasznos tanácsot is kaptunk. Ez után az alkalom után aztán teljesen megnyugodtam. Rájöttem, hogy nincs azzal semmi baj, hogy nem tudom pontosan, hogy mit szeretnék. Az életben mindig lesznek új lehetőségek, mindenből lehet tanulni és felesleges ezen túl sokat aggódni. Nincs olyan, hogy rossz döntés és mindig van lehetőség szakmaváltásra.

Nagyon jól éreztem magam a tréning során, ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan nem tudja, hogy mit szeretne csinálni a jövőben, vagy egyszerűen csak szeretné jobban megismerni önmagát és kipróbálni valami újat.

És higgyétek el, sokkal könnyebb úgy túlélni egy fárasztó hétfői napot, hogy közben tudjátok, hogy délután valami új és izgalmas dolog vár rátok.

Írta: Farkas Lili

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s