Vélemény

Mit üzennél a középiskolás énednek? 2. rész

  1. Network és videó játék

Valljuk be, tizenévesen még nem ismerünk túl sok embert igazából, de ez teljesen ok így, sőt, nem is szerencsés, hogy találkozót szervezz az Insta követőidnek, hogy végre real-time is megismerhesd őket, mert nincs az a hodály, amit erre az alkalomra kibérelhetsz. Most még úgy érzed, személyesen ismersz egy befogható mennyiségű embert, akik megtestesítik azokat a típusokat és arcokat, akiket te fontosnak tartasz, a világ többi része meg béna és nem érdemel figyelmet. Később majd jut figyelmed és erőd ezekre a bénákra is, akikről majd kiderül, hogy annyira nem is bénák, sőt tanulhatsz tőlük. Néha az az érzésem, hogy az élet egy olyan videó játék, amiben a különböző pályák az élethelyzetek, a szintek az ügyességet jelölik és pontok az energiát, és hogy mindenkinek végig kell menni az összes pályán, az összes élethelyzeten, vagyis nem lehet megúszni, minden eljön egyszer! Leszel rajongó és ünnepelt, főnök és beosztott, elhagyott és elhagyó, becsületes és megingó. Az életben minden eljön, legfeljebb nem úgy, és nem akkor, ahogy képzelted. Sajnos nincs olyan, hogy csak a jó dolgokat választod ki a menüből. Jó hír, hogy ha jól csinálod, baromi élvezetes tud lenni a játék. Hogyan lehet jól csinálni? Olyan közegben, emberek között kell a pályákat teljesíteni, akik segítenek neked, tanácsot tudnak adni, bátorítanak, vigyáznak rád, egyszóval, befogadnak téged.

  1. A kitűnő nem tűnik ki, elaprózódik.

Nyilván szuper, hogy mindenből haladsz, minden órára készülsz, és ötös vagy mindenből, de ha az idődet éppen úgy tudtad beosztani, hogy inkább rápörögtél egy témára, vagy elfoglaltságra, és nem jutott ugyanannyi időd minden tantárgyra, az még ok. A felnőttek is lavíroznak az életben, képtelenség mindent a maximumom kézben tartani, folyamatos zsonglőrködés az élet, és ez annál komolyabb kihívás, minél összetettebb az életed és minél több emberért felelsz. Ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni annak a gyakorlását, hogy úgy boldogulj, hogy közben nem a kitűnőségre, hanem az adott helyzet maximumom való megoldására törekszel. Egy osztálytársam mondta egyszer, hogy ő azt figyelte meg, hogy aki kitűnő, az valójában semmiben sem kiemelkedő, és ebben sajnos igaza volt. Rengeteg izgulást és a jegyek miatti szorongást meg lehet spórolni, ha nem akarsz te a legjobb lenni mindenből, hanem megtalálod a helyedet az osztályban. Lehet, hogy te vagy az, akit megkérdeznek a matekról, vagy aki összefogja a csapatot, vagy kitalálja a szalagavatós műsorszámot. Minél hamarabb tudod, mi a szereped az osztályban, annál jobban ki tudsz teljesedni abban a dologban, akár már a középiskolában.

  1. Nyelvek, nyelvek, saját nyelved

Nagyon egyszerű, miért kell minél több nyelvet megtanulni fiatalon: mert később sokkal nehezebb lesz. Egyetem vagy munka mellett már nem fogsz tudni annyi időt erre szánni, hacsak nem mész nyelvésznek – ami nagyon menő. De miért kell annyi nyelven tudni? Egyrészt, mert ha külföldön jársz, alap, hogy meg tudj szólalni 1-2 idegen nyelven. Másrészt, a munka világában a legkönnyebben megfogható, leguniverzálisabb tudás és készség a nyelvismeret – rengeteget számít a karrierben. Ha tudsz 2-3 idegen nyelven beszélni, vagy egy kevesek által beszélt nyelvet tudsz használni, gyakorlatilag biztosított az elhelyezkedésed, ami egy elég jó kiindulási alap. Minél több nyelven tudod kifejezni a gondolataidat, annál szerteágazóbb a személyiséged. Arról nem is beszélve, hogy idegen nyelven olvasni vagy filmet nézni összehasonlíthatatlanul nagyobb élmény, mint fordítással.

A fiatalabb agy még szivacsszerűként működik, az ragad meg benne, amit beletöltesz, és óriási lehetőség lesz később feleleveníteni a korábban elkezdett nyelveket. Ha esetleg írással is kacérkodsz, akkor a saját nyelved, írás stílusod megtalálásában is óriási segítséget jelent a finom árnyalatnyi különbségek felismerése a nyelvek logikájában, megközelítésében, gondolkodásmódjában.

Írta: Zborai Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s