IKSZ

Mesél a tér! – Ídősek történetei középiskolások szemével

A Szóda Műhely utolsó IKSZ-es programjában a résztvevők betekinthettek Budapest múltjába, és annak régi hétköznapjaiba. A programsorozat utolsó alkalmán, a résztvevők megtekintették közös munkájuk eredményét, illetve az idős interjúalanyok elhozták emléktárgyaikat, melyeket történetek kíséretében meg is mutattak.

A közösségi szolgálat óráit az Antall József Tudásközpont előadótermében és a DocuArt moziban töltötték. A résztvevők közösségi szolgálatos programokhoz képest, meglepődtek a program sokszínűségén, és a diákok szívesen válaszoltak is a kérdéseimre:

Változott-e a véleményetek Budapesttel szemben? Megtudtatok-e esetleg valamit, ami meglepett titeket? Milyen volt beszélgetni az idősekkel?

„Persze, láttuk magunk előtt a régi Budapestet és hogy akkor, hogy éltek. Azért más volt a világ. Például az is meglepő szerintem, hogy akkor még nem volt egy olyan kerület, ahova nem volt ajánlott volt menni. Mindenki sétálgatott éjfélkor az utcán, nem kellett aggódni, hogy bármi baj történhet.”

„Ha járok a városban és felnézek, egy régi épületre eszembe jut, milyen lehetett régen. Milyen lehetett élni, és az Ő szemükkel nézni a várost. Például, a tanár úr (így kérte, hogy hívjuk), az interjúalanyunk, nagyon szerette Illést. Tíz forintból kijött egy korsó sör. Ez a mi szemünkkel olcsó! Aztán megkérdeztük, hogy milyen sörök voltak milyen söröket ivott. Azt vágta rá, hogy a sör, az sör! Nincsen különbség. Tehát egyfajta sört ittak akkoriban az emberek. Ez is megragadt.”

„Érdekes, hogy régebben az utak mennyire mások voltak. Nem jártak rajta modern autók, csak néhány lovas kocsi, meg sok gyalogos. Láttam régi képeket, ahol olyan szélesnek tűnnek az utak, mint egy nyolc sávos autópálya.”

„Mikor az interjúalanyaink elkezdték mesélni a sok jó sztorit, láttam az arcukon, mennyire nyitottak felénk, és készek átadni az emlékeiket.”

„Úgy jöttünk ide, hogy van ez a nyűg, tudjuk le. Aztán végül is egy egész jó, kellemes, társasági dologba ment át az egész.”

Mit üzennél a szervezőknek?

„Csak így tovább!”

„Szerintem jó volt a program. Utólag nézve úgy is visszajönnénk, ha nem kapnánk érte órákat. Élvezetes volt!”

„Lehetne több ilyet csinálni! Tényleg élveztem! Nem vagyok egy nyitott ember, de itt bebizonyosodott, hogy ki tudok szakadni a komfort zónámból. Nyitottabbá, bátrabbá és bevállalósabbá tett a program!”

A Szóda Műhely számos további programmal készül a fiatalok számára továbbtanulás, személyiségfejlesztés és iskolai közösségi szolgálatos programok tekintetében! A foglalkozások időtartama változó; egy vagy több alkalmas tréningeken is részt vehetnek az érdeklődők. A nyáron egy tábor formájában, megvalósul a Műhely egyik legfontosabb eseménye, ami egy pedig tábor formájában!

Írta: Csarankó Szandi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s