START!

Te miért mész egyetemre? Érettségi után: Tied a pálya!

Te miért mész egyetemre? Azért, hogy beletanulj egy szakmába, és majd abban dolgozz életed végéig? Én nem tudtam, hogy miért megyek egyetemre, talán azért, mert „ez volt a következő lépés”. Aztán kiderült, hogy 12 év közoktatás után nincs kedvem visszaülni az iskolapadba.

Esküszöm, érdekelt az óráim nagy része, csak egyszerűen már túl sokat ültem egy helyben. Olyasmit akartam csinálni, amit még nem csináltam, olyan dolgokat látni, amik újak. Halasztottam, elutaztam Franciaországba egy szál bőrönddel, és egy kis pénzzel, hogy legyen, amíg munkát kapok. Hibáztam, átvészeltem, számomra meghatározó emberekkel találkoztam, megtanultam egy nyelvet, éltem. Aztán hazajöttem. Először éreztem, hogy szerencsés vagyok, hogy tanulhatok. Neki is láttam. A legjobb kurzusaim azok voltak, amikért nem kaptam kreditet.  Azt hittem, hogy kutatni fogok és művészetelmélettel foglalkozom majd. Mielőtt végeztem 180 fokos fordulatot vett az érdeklődésem, és a szakdogát már félgőzzel írtam meg, csak hogy meglegyen, fél lábbal már színházaztam. Aztán egy továbbképzés után drámapedagógusként kezdtem el dolgozni. A legtöbbet a gyakorlatban tanultam. Önkéntesként, hazai és nemzetközi tréningeken. Az első stabil, fizetett melómig nem is tudom, hogy miből éltem. De valahogy kibírtam, hogy többet tudjak meg arról, ami igazán érdekel.

Amellett, hogy dolgozom, a mai napig tanulok. Csak nem elméletben, nem könyvekből. Persze a megalapozott munkához kell az egyéni fejlődés, hogy utánajárj dolgoknak. Hogy tudd, hogy mit keresel, mert a tudás csak akkor szolgál igazán, ha tudod, hogy mire akarod használni. Ha az érdeklődésednek van iránya akár a szakmádon belül is, amit tudatosan tartasz, akkor izgalmas dolgokra találhatsz rá. Amik motiválnak, hogy tovább menj. David Lynch, filmrendező mondta, hogy ahhoz, hogy kifogd a nagy halat, mélyre kell menni.  Én is valahogy így tapasztaltam.

Április 26-án az én asztalomnál arról beszélgethettek velem, hogy mikor van értelme egyetemre járni és mikor nincs, és hogy hányféleképpen tanulhatunk.

 

 

Írta: Kallós Viola

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s